Geodesic apparata en instrumenten

STENIG ARBEIDT

Ongedeeld geodesic opmetingen op stroikakh maken nivelirami, teodolitami, door de staal mernymi linten, yard-afmetingen waar. Checkout ethereum calculator & converter online

Nivelir - geodesic gereedschap voor de vereenzelviging van het familielid hoogtepunt van de punten of de verdragend van horison op voorgeschrevene objecten. Belangrijkste onderdelen nivelira - visuele tabakspijp en cilindrische hoogte of kompensator, met behulp van welk vizirnaya de as van visuele tabakspijp wordt in horizontale positie gepresenteerd.

Urovnevye niveliry N (vijg. 109) richten op de ondersteuning - trenozhnik met het lager stek op. Visuele tabakspijp nivelira presenteert optisch systeem begiftigde in metalliek lichaam (tabakspijp) 5. Van een boord van de tabakspijp er is len 4, met ander - okulyar 6. Lijn koppelend het optische centrum van de len en perekrestie het rooster van de draden, heet vizirnoi door de as van de tabakspijp. Zijn navodyat op observational onderwerp. Door de aswenteling fokusirovochnogo beugels de onderscheidene afbeelding verkrijgen van observational onderwerp. Liggende okulyarnoe beugel, zal de afbeelding focust van het rooster van de draden.

Hhceлhр: 1 - пodъemный chнt, 2 - пodctacka, 3 - зakрeпhteльный chнt, 4 - obъekthc, 5 - tруba, 6 - okуляр, 7 - урoceнь

Vijg. 109. Nivelir:
1 - ascensional schroef, 2 - podstavka, 3 - zakrepitelnyi schroef, 4 - len, 5 - tabakspijp, 6 - okulyar, 7 - hoogte

In nivelirakh benutten hoogten cilindrisch en ongeveer.

Cilindrische hoogte 7 presenteert glazene ampul bemand met vloeiend (animo, ether). De kamer onderdeel met de dampen van dit vocht heet van puzyrkom hoogte. De inner bovenste vlak van de ampul wordt met betrekking tot de arc van bepaalde straal gefatsoeneerd. Op opper buitenst zijn vlak worden van dvukhmillimetrovye afdeling veroorzaakt. De middelmaat punt van de toonladder 0 heet nulpunktom. Puzyrek hoogte altijd richt zich om hoogste positie te bezetten. Dit verrijst leix dan, wanneer vizirnaya as nivelira resideert in horizontale positie. Daarvandaan otschety gedrag slechts in de positie van puzyrka hoogte in nulpunkte.

Om de hoogte onderscheidt van cilindrische hoogte wat het ampul wordt met betrekking tot cirkelvormig vlak gefatsoeneerd. Afdeling op de buitenzijde kant eigentijds kontsentricheskie cirkels, en de as van de hoogte is de straal van het gebied doorreis nul-zetel. Deze hoogte dient voor de reductie installatie nivelirov in aan het werk positie.

Teodolit (vijg. 110) - optisch gereedschap voor de opmeting of receptie in de natuur horizontale en vertikaale hoeken.

teodoлht: 1 - пodъemный chнt, 2 - пodctacka teodoлhta, 3 - goрhзoнtaльный kруg, 4 - урoceнь, 5 - пodctacka tруbы, 6 - okуляр, 7 - ceрthkaльный kруg, 8 - tруba, 9 - obъekthc, 10 - зakрeпhteльныe chнtы

Vijg. 110. Teodolit:
1 - ascensional schroef, 2 - podstavka teodolita, 3 - horizontale cirkel, 4 - hoogte, 5 - podstavka tabakspijpen, 6 - okulyar, 7 - vertikaal cirkel, 8 - tabakspijp, 9 - len, 10 - zakrepitelnye schroeven

Door de stichting teodolita gevestigd op de ondersteuning, dient podstavka 2 met drie ascensional schroeven 1. In podstavkakh 5 wordt tabakspijp 8 okulyar 6 en len geadapteerd 9. Teodolit

Richt op trenozhnom ondersteuning op, het vertikaale as met behulp van hoogte 4 leiden bangmakerij (aan het werk) binnen, positie, tsentriruiut overheen het punt en met betrekking tot horizontale 3 en verticaal 7 cirkelt afmeting consistent met horizontale en vertikaale hoeken. Voor de opmeting van horizontale hoek tabakspijp navodyat op linksaf van waarnemer gesituerd. Overheen het punt overeind vestigen mijlpaal - om van hout staafje met geschilderd in rode en witte kleur door de schrappen. Met betrekking tot otschetnomu huisvesting - van limbu horizontale cirkel - nemen otschet. Dan vertalen tabakspijp op de seconde juist punt en opnieuw nemen otschet. Raznost otschetov en bestaan hoek gemetene tussen punten.

geodeзhheckhe прhboры h hнctруmeнtы: a) - нhceлhрныe рeйkh, b)- рулetka; 1 - caнthmetрocыe deлeнhя, 2,3 - рaзgрaфka heрнoй h kрacнoй ctoрoны, 4 - рeйka c cboрe, 5 - пoлotнo рулetkh, 6 - baрabaн dля cmatыcaнhя лeнtы, 7 - chлka, 8 - руhka

Vijg. 111. Geodesic apparata en instrumenten:
a) - nivelirnye battens, b) - yard-afmeting;
1 - van santimetrovye afdeling, 2,3 - van razgrafka duister en rood kant, 4 - batten in de samenstelling, 5 - het canvas van de yard-afmeting, 6 - rol voor smatyvaniya lint, 7 - vork, 8 - handelen

Nivelirnye battens, razdvizhnaya (vijg. 111, en) en raskladnaya; Eigentijds van hout bolster dvutavrovogo door secheniya breedte10... Door 12 en lijvigheid2...3sm. Van twee kanten van de batten worden van shashechnye santimetrovye afdeling veroorzaakt: 1 op een kant, duister 2 op witte back-knarste, op ander - rood 3. Op partij kiezen voor zwart deleniyami otschet begint van nul van de stichting (pyatki) battens: Door de cijfers worden detsimetry aangetekend. Op partij kiezen voor rood deleniyami otschet wordt van willekeurig nummer vertrouwend het type van batten gedraagd.

Met behulp van nivelirov en battens de hoogtepunten stelen van de punten of overtreffend van een punt overheen andere vast. Met het dit uitdraaien op uitzicht nivelir richten in aan het werk positie op. Op de punten, tussen welk vaststelen overtreffen, richten battens op. Adduction van nivelira en battens in aan het werk positie houdt in in wat vizirnuiu de as van de tabakspijp leiden horizontale positie binnen, en battens richten rechtopstaand op. Vertikalnost vizirnoi tabakspijp wordt met behulp van hoogten bereikt, van en vertikalnost battens stelen op het oog of met behulp van otvesov vast.

Metaal yard-afmetingen zijn (vijg. 111, b) door de lengte 2; 5; 10 en 20m dienen voor de opmeting van kleine intervallen, door de lengte 20; 30 en 50m - voor razbivki de bijlen van de gebouwen en constructies.

In razbivochnykh werkt metaal yard-afmeting stap voor stap verschuiven tussen de voorletter en laatste punten van maten lijn. Oplet, om de lint van de yard-afmeting week niet van directe koppelende deze punten af. Ine het algemeen lijnen afmeting van twee tijdperk-in directe en tegenovergestelde aanwijzing; Deze wil schromelijke blunders ontdekken, om de nauwkeurigheid van de opmetingen op te brengen en om hun kwaliteit te waarderen.


Alle clausules van het hoofdstuk "Geodesic werken op stroikakh"

Algemene informatie

Geodesic apparata en instrumenten

Razbivochnye arbeidt, van perenesenie bijlen en kentekenen

De geodesic kwaliteit controle van de constructie en oprichting van het mannelijk lid arbeidt